عقیق همیشه سبز ایران چالوس؛ کمتر کسی است که نام این شهر را نشنیده باشد چراکه سالانه میزبان شمار زیادی از گردشگران ایرانی و خارجی است. چالوس که در قدیم به نام «شالوس» یا «سالوس» نیز خوانده میشد از غرب با تنکابن و از شرق با نوشهر همسایه است؛ دامنه شمالی آن را سواحل زیبای خزر احاطه کرده و دامنه جنوبی آن به رشتهکوههای البرز و استان تهران منتهی میشود. داشتههای ارزشمند و جاهای دیدنی چالوس کم نیستند اما اغلب از دید بسیاری از گردشگران پنهان میماند چراکه آنها به دیدن از دریا در سفر خود بسنده میکنند. در این نوشته قصد داریم کمی از خصوصیات منحصربهفرد این شهر را برشماریم و شما را با برخی از جاهای دیدنی چالوس برای یک گشتوگذرا یکروزه آشنا کنیم.
سرفصلهای عنوانشده در این مقاله عبارتاند از:
• مکان های دیدنی اطراف چالوس
• رستوران ارکیده جاده چالوس
پارک جنگلی نمک آبرود
پارک جنگلی نمک آبرود با بیش از ۲۰۰ هکتار مساحت یکی از پارکهای جنگلی سرسبز و زیبای ایران به شمار میرود. برخی از گونههای گیاهی شمشاد در این منطقه بیش از ۷۰۰ سال عمر دارند. این پارک که طبیعتی بکر و سرسبز دارد یکی از مناطق اصلی گردشگری در چالوس به شمار میرود. تله کابین نمک آبرود که یکی از مهمترین جاذبههای این منطقه است در این پارک قرار دارد. این تله کابین گردشگران را به بالای قله مدوبن منتقل میکند که در آنجا امکانات متعددی برای پذیرایی از مسافران آماده شده است. این تله کابین ۲۴ کابین ۴ نفره دارد که به طور میانگین روزانه حدود یک هزار الی دو هزار نفر مسافر را جابه جا میکند.
روستای سینوا و چشمه سینوا
اگر به پیادهروی در جنگل، دیدن مردابهای صورتی و قرمز، دوچرخهسواری در جنگل و اقامت در کلبههای جنگلی علاقهمندید بهشتی به نام سینوا را در چالوس از دست ندهید. دو روستای نزدیک به هم به نامهای چشمه سینوا و سینوا ازجمله جاهای دیدنی و توریستی چالوس هستند که کمتر شناخته شدهاند. این دو روستای کوچک در غرب چالوس قرارگرفته و رودخانههای سردآبرود و رودخانه چالوس در غرب این روستاها واقعشدهاند.
وقتیکه مسیر سینوا بهطرف چالوس را با دوچرخه و یا پیاده طی میکنید از روستاهای مرزنآباد و تلاجو عبور خواهید کرد. این مسیرهای پیادهروی و یا دوچرخهسواری در دل جنگلهای سینوا بهگونهای است که هیچ ماشینی از آن عبور نمیکند، بنابراین میتوانید با خیال راحت در دل جنگل پیادهروی کنید و مردابهای رنگی ببینید که در فصلهای مختلف سال به یکرنگ درمیآیند. همچنین میتوانید از میوه درختان جنگلی مانند آلوی جنگلی، سیب جنگلی، بلوط، فندق، پرتقال کوهی، تمشک و شاتوت نوش جان کنید. بنابراین حتماً کفش مناسب پیادهروی، خوراکیهای انرژیزا مانند آجیل، خرما و آب آشامیدنی برای پیادهروی طولانی به همراه داشته باشید.
جنگلهای سینوا مانند بهشت گمشده و بکری هستند که در دل دامنههای البرز واقعشدهاند. این جنگلها در هر فصلی از سال طراوت و رنگوبوی خاص خودشان را دارند؛ از بوی خاک باران خورده تا دیدن رنگینکمان پس از باران در کنار رودخانه؛ هرکدام از درختان جنگل؛ زمان خزان و بهار متفاوتی را تجربه میکنند؛ بعضیها زودتر خزان کرده و تغییر رنگ میدهند و بعد عریان میشوند و بعضیها دیرتر؛ بالاخره همهشان برگهایشان را زیر پای عابران میریزند. این تنوع و گوناگونی رنگها و خزان و بهار کردن درختان، بهشتی را به وجود میآورد که هرروز و هرلحظهاش دیدنی است. مردابهای میان جنگل هم در فصلهای مختلف رنگهای متفاوتی میگیرند؛ در فصل پاییز به رنگ قهوهای مایل به قرمز درمیآیند و در فصل تابستان سبزتر به نظر میرسند.
آبشار آکاپل
از دیگر جاهای دیدنی چالوس که تا سالهای اخیر کمتر شناخته شده بود میتوان به آبشار زیبای آکاپل و مناظر اطراف آن اشاره کرد. این آبشار در دل جنگلهای سردیچال در امتداد رودخانه سردآبرود واقع شدهاست. تفرجگاههای بومی، کلبههای جنگلی و اقامتگاههای بومگردی در اطراف این آبشار جادویی در دسترس گردشگران قرار دارد. غذاهای محلی مانند شیرینپلو، چلوکباب ترش و کباب چنجه در این تفرجگاهها یافت میشود. برای رسیدن به آبشار باید وارد جنگل شد و تا نزدیک آبشار حدود نیمساعت پیادهروی کرد. این آبشار و منطقه جنگلی در شمال کلاردشت واقعشدهاند و یکی از جذابترین جاذبههای گردشگری چالوس بهشمار میروند.
پل زغال چالوس
در ۱۸ کیلومتری جاده چالوس به کندوان، بر روی رودخانه چالوس پلی تاریخی وجود دارد که از زیباترین پلهای ایران محسوب میشود. ایستادن بر روی این پل، تماشای آب زلال رودخانه خروشانی که با صدایی دلانگیز در جریان است، در میان درختان جنگلی کهنسال که در امتداد رودخانه در دو طرف پل روییدهاند، آرامش خاطر عمیقی را به ارمغان میآورد. در فصل بهار مخصوصاً اردیبهشت ماه که جنگلهای شمال به بهشتی پرطراوت تبدیل میشود، جوشوخروش این رودخانه نیز شدت مییابد و تماشا و اتراق اطراف این پل تاریخی لذتی مضاعف دارد. این پل تاریخی در سال ۱۳۱۷ ساختهشده و در فهرست آثار ملی ایران نیز ثبت شده است.
پارک جنگلی فین
یکیدیگر از جاهای دیدنی چالوس که در انتهای جاده زیبا و بینظیر چالوس واقعشده است، پارک جنگلی فین چالوس است. از تهران که به سمت چالوس حرکت کنید این پارک جنگلی را در هفت کیلومتری شهر چالوس خواهید دید که به جاده اصلی بسیار نزدیک است. از میان این پارک جنگلی رودخانهای عبور میکند که بدون شک بسیاری از افراد محلی و یا بعضی از گردشگران را در حال ماهیگیری از آن خواهید دید.
جنگل و سد روستای زوات
جنگل زوات که در غرب چالوس واقعشده از دیگر جاذبههای گردشگری چالوس بهشمار میرود که از طریق اتوبان جدید چالوس به تهران (کمربندی چالوس به تهران) قابلدسترسی است. این منطقه یکی از زیباترین جاهای دیدنی چالوس است که ترکیبی از جنگل، کوه، دشت، دره و رودخانه را در آن خواهید دید. در فصلهای پرباران سال جویهای کوچکی در گوشه و کنار کوههای جنگلی روان میشوند، بعضی از این جویها به هم میپیوندند و در گودالهای کوچک، برکههای طبیعی موقتی را به وجود میآورند؛ دیدن انعکاس درختان در آب زلال این برکههای کوچک تماشایی است.
پیادهروی در جنگل، بالا رفتن از کوهی با شیب ملایم، شنیدن صدای پرندگان جنگلی و دارکوبها، تماشای وزش نسیم از لابهلای شاخ و برگ درختان همهوهمه در این جنگل زیبا در دسترس است. سد زوات در نزدیکی روستای کوچک و کمجمعیت زوات، بر روی رودخانه سردآبرود احداث شده است؛ این روستا از توابع دهستان کلارستاق شرقی است. رودخانه زوات از علمکوه سرچشمه گرفته و از کلاردشت عبور میکند، از چالوس میگذرد و درنهایت به دریا میریزد.
دریاچه ولشت
برای دیدن یکی از بکرترین و بینظیرترین جاهای دیدنی چالوس باید از طریق جاده چالوس به کلاردشت به سمت جنوب غربی چالوس حرکت کنید. دریاچه ولشت از دیگر جاهای دیدنی جاده چالوس کرج است که در بیستوپنج کیلومتری این جاده و نزدیک روستای مرزنآباد قرار دارد. برای رسیدن به این دریاچه که در میان درههای عمیق و کوههای سر به فلک کشیده واقع شده است باید تابلوهای روستای مرزنآباد را دنبال کنید.
دریاچه ولشت که زیستگاه بسیاری از پرندگان و آبزیان مختلف است در سال ۱۳۸۸ بهعنوان میراث طبیعی بهثبت رسیده است. محصور شدن این دریاچه در میان کوهها، اکوسیستم خاصی را بهوجود آورده که برای گشتوگذار یکروزه، استراحت و خالی کردن ذهن از تشویش و اضطراب و بازیافتن آرامش، گوشه دنج و مناسبی است. ماهیگیری و قایقسواری بر روی این دریاچه رواج دارد و در کلبهها و رستورانهای محلی کنار این دریاچه انواع غذاهای محلی و ماهی کباب یافت میشود.
روستای کندر و دشت لاله های آن
روستای کندر در فاصله ۲۲ کیلومتری شمال شرقی کرج در استان البرز واقع شده است. برای نخستین بار ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار گل لاله در مساحت ۳/۵ هکتار در منطقه بوم گردی «لزور» این روستا کاشته شده است و با رویش این گلها تعدادی از مردم برای دیدن و گردش در این باغ زیبا به این روستا مراجعه میکنند و یکی از بهترین تفرجگاههای نزدیک تهران برای یک گردش یک روزه به شمار میرود.
کندر همچنین یک مجموعه گردشگری و بومگردی دارد که در سفر به این منطقه میتوانید شب را در اقامتگاه بومگردی با سبک معماری سنتی و در کلبههای خشتی و کاهگلی سپری کنید و با آداب و رسوم مردمان محلی آشنا شوید. آبشار کندر، منطقه چهل بی بی یا چهل دختر، امامزاده عبدالله، سد کندر، ارتفاعات پهنسار و قله لیز و قبرستان تاریخی روستا نیز از دیگر دیدنیهای کندر است.
این روستا دو جاده دارد؛ جادهی قدیمی که بالاتر از روستای پورکان واقع است و بخشی از آن خاکی است و جادهی جدید در ابتدای جادهی چالوس و یک کیلومتر بعد از تونل و پل بیلقان قرار دارد که کاملاً آسفالت است.
دشت لاله های روستای کندر هرروز هفته از ساعت ۸ صبح تا ۸ شب به روی بازدیدکنندگان باز است و میتوان از این منطقه دیدن کرد.
روستای شهرستانک
این روستا که در ۵۵ کیلومتری کرج و در دامنههای توچال قرار گرفته، روستایی سرسبز با صنوبرهای بلندقامت و هوای مطبوع است. روستای شهرستانک روستای محبوب ناصرالدین شاه بوده که هنوز هم یادگارهای او در این روستا است. برای رفتن به شهرستانک باید در کیلومتر ۴۴ جاده، بعد از روستای آسارا و با راهنمایی تابلو بزرگ سبز رنگ وارد دوراهی شهرستانک شوید و ۱۰ کیلومتر بعد به مقصد خواهید رسید. البته این روستا مسیر کوهنوردی از غرب توچال در شمال تهران نیز دارد. در شهرستانک بازدید از کاخ ناصری و کتیبه قدیمیاش، کوچه باغهای قدیمی، چشمه گلهگیله، قلعه دزدبند و درخت اورست یا هورست را هم از دست ندهید.
سد امیرکبیر
این سد بین سال های ۱۳۳۷ تا ۱۳۴۲ شمسی ساخته شده و اولین سد چند منظوره ایران است که به عنوان محلی تفریحی و ورزشی هم شناخته میشود. پرورش ماهی های کپور و قزل آلا هم در این محل رونق دارد. این دریاچه که سد کرج هم نامیده میشود، در شمال شهر کرج و در ۲۵ کیلومتری جادهٔ کرج به چالوس قرار دارد. وسعت دریاچه ۴۰۰۰ هکتار بوده و در مسیر رودخانه کرج تشکیل شده است.
اگر از کرج به سمت شمال حرکت میکنید بعد از طی کردن اندک مسیری در ۱۲ کیلومتری جاده چالوس و در کنار رودخانه پرخروش کرج، شعبه جاده چالوس رستوران ارکیده را خواهید دید که با ارائه غذاهای باکیفیت در محیطی بینظیر میزبان شما عزیزان خواهد بود. انواع چلوکباب، چلو جوجه، چلو ماهی، باقالیپلو با ماهیچه و زرشکپلو با مرغ را از منوی اصلی رستوران میتوانید سفارش دهید. از منوی پیشغذا نیز سالاد فصل، ماست موسیر، زیتونپرورده، انواع نوشیدنی، چای و باقلوا قابل سفارش هستند. این شعبه ارکیده که از جاهای دیدنی جاده چالوس کرج بهشمار میرود در فضایی به مساحت ۵۰۰۰ مترمربع بناشده که فضایی نیز برای پارکینگ اختصاصی مهمانان خود در نظر گرفته است. فضای بازی برای کودکان و سالن VIP برای برگزاری جشنها و مراسمات ویژه مهمانان، از دیگر امکانات رستوران ارکیده شعبه جاده چالوس بهشمار میرود.
اگرچه در این شعبه ارکیده برخلاف سایر شعبات موسیقی زنده پخش نمیشود اما وجود آلاچیقهای متعدد در دل درختان و شنیدن جاری شدن صدای آب این امکان را برای مهمانان فراهم کرده تا از موسیقی زنده طبیعت لذت ببرند. همچنین اگر قصد دارید یکی از اعضای خانواده و یا دوستان خود را برای تولد سورپرایز کنید میتوانید با کافیشاپ مجموعه هماهنگ کرده تا مقدمات جشنتان را آماده کنند. انواع چای و قهوه، دمنوش گیاهی، آبمیوه طبیعی، بستنی، شیک و کیک در منوی کافیشاپ ارائه خواهد شد همچنین اگر اهل کشیدن قلیان هستید میتوانید از منوی کافیشاپ سرویس قلیان سفارش دهید.
شهر چالوس، عقیق کوچک سبز و بسیار زیبایی است که در میانه کوههای سر به فلک کشیده البرز و دریای لاجوردی خزر واقع شده است. مکانهای دیدنی اطراف چالوس کم نیستند اما بعضی از آنها کمتر شناخته شدهاند و بعضی دیگر همهساله پذیرای شمار زیادی از گردشگران هستند. غذاهای رنگارنگ، عطر سبزیجات محلی، لهجه شیرین ساکنان و جادوی ابرهای آسمان، این شهر را نگین شهرهای شمالی ایران کردهاست؛ اما بیش از همه اینها، چالوس روح زیبایی دارد که جزء با گشتن در دل طبیعت آن درک نمیشود.