منو… وقتی این واژه را میشنوید اولین چیزی که به ذهنتان میآید چیست؟ به منو در نرمافزارها و اپلیکیشنها فکر میکنید و یا یه باد رستورانها و کافیشاپها میفتید؟ ما در این نوشته منظورمان همان منوی رستورانهاست. منو؛ کلمهای فرانسوی است که در فارسی واژه «صورتغذا» را به عنوان معادل آن داریم که البته استفاده از واژه منو، بسیار رایجتر است. خب، حالا باید دید آیا منو فقط به معنای لغویاش محدود میشود و لیست سادهای از خوراکها و نوشیدنیهایی است که یک رستوران، کافه، چایخانه و …. ارائه میدهد یا حواشی جذاب دیگری نیز در دل این واژه پنهان شدهاند؟ ما قصد داریم ویژگی های منوی رستوران ارکیده که یکی از کامل ترین منوهای غذایی و نوشیدنی را داراست با شما به اشتراک بگذاریم.
منوها، بهطور کلی به دو دسته تقسیم میشوند.
در این نوع منو، که احتمالا با آن آشنایی بیشتری داریم، میهمان امکان انتخاب بخشهای مختلف وعده غذایی از جمله پیشغذا، غذای اصلی، نوشیدنی و … را دارد.
وظیفه انتخاب ترکیبی مناسب در این نوع منو برعهده طراح آن است. معمولا رستورانها، ترکیب کامل و متنوعی را به عنوان یک یا چند مجموعه آماده میکنند و میهمان ترکیب کلی را سفارش میدهد و مطلوب بودن طعم و هماهنگی مزهها را به طراح میسپارند.
منوها ممکن است ظاهری بسیار شبیه به هم داشته باشند و طراحی آنها ساده بهنظر بیاید، انگار که کل مواردی که میهمان میتواند سفارش دهد، پشت سرهم لیست شده باشند. اما درواقع طراحی یک منوی اصولی از قواعدی پیروی میکند که چند مورد آن را در ادامه با هم مرور میکنیم. میتوانیم این موارد را در قابل مهندسی منو هم در نظر بگیریم.
حرکت چشم میهمانان بر روی منو از الگوی خاصی پیروی میکند که بهتر است در لیست کردن موارد منو، در نظر گرفته شود. تحقیقات جدید بر روی رفتار مصرفکننده نشان میدهد افراد دوست دارند از ابتدا یمنو آن را مانند یک کتاب مرور کنند.
نظم، دستهبندی و خوانایی در تولید هر نوع محتوای متنی بسیار اهمیت دارد. اگر میهمان احساس آشفتگی و سردرگمی کند به راحتی نمیتواند کل منو را مرور کند و انتخاب درستی داشته باشد. بهتر است صورتغذا به بهترین شکل دستهبندی شود و شفاف و گویا باشد
اول چشمها باید گرسنه شوند، زیبایی بصری همه جا اهمیت دارد و در طراحی منو اهمیتش دوچندان میشود، منویی که چشمنواز است، از تصاویر، طرحها و رنگهای جذاب و همسو با هویت بصری برند رستوران و … است، قطعا تاثیر بیشتری بر مخاطب دارد.
صورتغذا باید حاوی توضیحاتی که میمهمان نیاز دارد تا انتخاب کند باشد، اگرچه همیشه شخصی که سفارش را دریافت میکند آماده است تا توضیحات کاملی درباره غذا و خدمات رستوران ارائه دهد اما قطعا توضیحی کوتاه، شفاف و البته کامل درباره محتویات، نحوه طبخ و …. میتوانند کمککننده باشند.
قطعا میهمانان قیمت غذا را جز توضیحات لازم میدانند. انها دوست دارند با اشراف کامل بر روی هزینه نهایی انتخاب کنند، اما تاکید بیش از حد بر روی قیمت نیز تاثیر منفی خواهد داشت. مثل اینکه قیمتها برجستهتر نوشته شوند و یا با رنگی خاص متمایز شوند.
همانطور که در بخش هویت بصری گفتیم در بخشهای دیگر هم، طراحی منو باید همسو با هویت و شخصیت برند رستوران طراحی شود. نحوه کادربندی، چاپ و یا ارائه منو د رفضای دیجیتال باید با فضای کلی رستوران هماهنگ باشد. قطعا منوی یک رستوران سنتی با کافیشاپی مدرن با گروه مخاطب جوان یکی نیست.
کلام و لحن منو هم از جمله مواردی است که باید با ساختار کلی برند هماهنگ باشد. حتما منوهای جالبی را دیدهاید که برای غذاهایی نامآشنا اسامی جدید انتخاب میکنند و یا ترکیبات جدیدی دارند که برای معرفی آنها از واژههایی نامتعارف کمک میگیرند. این شیوه در طراحی منویی متفاوت و برانگیختن حس مخاطب تاثر شگرفی دارد. اما باید کاملا منطبق با شخصیت برند باشد. مثلا برای یک رستوران سنتی که فضایی صمیمی و نوستالژیک دارد استفاده از اسامی فرانسوی محلی از اعراب ندارد، به جای آن شاید نام شهرهای مختلف ایران، کمک کننده باشد.
آیا تا به حال با منویی مواجه شدهاید که از فرط جذابیت در خاطرتان مانده باشد؟ منوهای دیجیتال هم از این قاعده دور نیستند. در فضای آنلاین هم میشود منویی جذاب طراحی کرد. یکی از منوهایی که در طراحی آن اصول و قواعد مهندسی منو بهخوبی رعایت شده، منوی رستوران ارکیده است. رستورانی قدیمی و خاطرهساز که به تازگی ۶۵ ساله شده است.
رستوران ارکیده در حال حاضر در هفت شعبه میدان آرژانتین، سعادتآباد، اقدسیه، مهستان، جاده چالوس، متلقو و شهریار خدمات ارائه میدهد. هرکدام از شعبهها با توجه به موقعیت مکانی و فضای حاک بر شعبه منوی متفاوتی دارند که به صورت کلی در بخشهای زیر طراحی شدهاند:
قیمت تمامی غذاها اعلام شده است و توضیحاتی درباره حجم غذا و نحوه سفارش نیز آورده شده است تا میهمان به آسانی انتخاب کند.
در دنیای دیجیتال امروز، منوها هم از قافله عقب نماندهاند و بیشتر بهصورت آنلاین ارائه میشوند. با شیوع پاندمی این منوها بیشتر ورد استقبال قرار گرفتند و میهمانان باید بارکد منو را در گوشی خودشان اسکن میکردند تا به منو دسترسی داشته باشند. این شیوه دسترسی به منو اگر تنها شیوه در دسترس باشد، گاهی اوقات باعث ایجاد مشکلاتی برای میهمانان خواهد شد. اما ارکیده سعی کرده است در کنار ارائه منوی چاپی، دسترسی به منوی دیجیتال را از چندین طریق فراهم کند تا از بروز مشکلات جلوگیری کند. منو شعب در سایت ارکیده و صفحه اینستاگرام و همچنین اپلیکیشن نیز قرار داده شده و مخاطب در سایت رستوران ارکیده این امکان را دارد تا با یک کلیک منو را برای افراد دیگر در واتساپ یا تلگرام ارسال کند. پشتیبانی آنلاین رستوران ارکیده هم، آماده پاسخگویی به مخاطبان در تمام زمینهها از جمله منو رستوران هستند.
رستوران ارکیده به تمامی مخاطبانش فکر میکند و برای رفاه حال آنها تمهیداتی میاندیشد. افراد نابینای زیادی میهمان رستوران ارکیده میشوند که با در دست داشتن منوی خط بریل این امکان را خواهند داشت که بدون نیاز به توضیحات و کمک دیگران غذای مورد علاقهشان را سفارش دهند.
گروه دیگری از میهمانان رستوران ارکیده که از چشم طراحان منو دور نماندهاند، گیاهخواران عزیز هستند که در بخش وجترین میتوانند غذاهایی با پایه گیاهی را سفارش دهند.
در منوی ارکیده غذاهای محلی هم بهچشم میخورند، کبابهای محلی مانند: کباب ترش، ماهی قزل ترش، ماهی سفید ترش، مرغ ترش و کتهکباب مخصوص. بخش دیگر غذاهای محلی، خورشها و خوراکهای محلی هستند، خورش فسنجان، کشک بادمجان، میزرا قاسمی و باقلاقاتوق.
این روزها رستوران ارکیده، ۶۵ سالگیش را جشن میگیرد. رستورانی که مفتخر است به سالها خاطرهسازی برای همراهانش در تمام این سالها. دقت و توجهی که درتمامی بخشهای مجموعه به چشم میخورد، زمینهساز سالهای پر از افتخار و خاطره بودهاند. توجهی که بخش از آن را در این نوشته و در روند طراحی منو مشاهده کردیم.