سوء هاضمه و مشکلات گوارشی میتواند عذاب آور باشد اما میتوان آن را برطرف کرد. با انتخابهای صحیح غذایی آغاز کنید و از خوردن غذاهای دیر هضم پرهیز کنید.
برخی مردم با بدنشان مثل اتومبیل فراری رفتار میکنند. برخی دیگر مثل یک ماشین از کار افتاده به بدنی سالم مثل فراری رژیم غذایی سالم شامل ترکیب صحیحی از کربوهیدراتها، چربیها، پروتینها، آب، نمک، ویتامینها و فیبرهای محلول و غیرمحلول در آب داده میشود. یعنی هرآنچهکه برای رفع سوء هاضمه لازم میباشد.
دکتر بنجامین کروسکی مدیر اندوسکوپی روده و پروفسور پزشکی در مدرسه طب لوویس کاتز دانشگاه تمپل فیلادلفیا میگوید: حذف هرکدام از موارد بالا باعث بروز مشکل میشود. با رساندن سوخت مناسب، بدن قادر است با کارآمدی بیشتری کار کند.
نکتهای که باید مدنظر داشت این است که زمانیکه دچار سوء هاضمه بههمراه علایم تهوع و نفخ میشوید مواد غذایی که باید از خوردنشان امتناع کنید نیز اهمیت مییابد.
لیست این غذاها به شرح زیر است:
1- محصولات لبنی
لبنیات گروه غذایی است که به علت دارا بودن قند لاکتوز موجود در شیر و سایر محصولات لبنی هضمشان سخت میباشد. زمانیکه لاکتوز بهطورکامل هضم نمیشود به ویژه در افرادی که تحمل لاکتوز نداشته و به آن حساسیت دارند نفخ حاصل میشود. وقتی بیش از حد لاکتوز مصرف میکنید، لاکتوز به روده بزرگ رفته و میتواند باعث بدتر شدن اسهال شود. زمانیکه شما با مشکلات گوارشی دست و پنجه نرم میکنید، خوردن ماست و پنیر به علت نداشتن لاکتوز امکان پذیر است. حتی شما میتوانید شیر بدون لاکتوز مصرف نمایید.
2-خوراکی های اسیدی
سس گوجه فرنگی و مرکبات شامل لیمو ترش، پرتغال و گریپ فروت اسیدی بوده و به مخاط معده آسیب رسانده و باعث ایجاد مشکلات گوارشی میشوند. بسیاری از افراد نمیدانند که نوشیدنیهای گازدار هم اسیدی هستند. لذا اگر معده درد دارید از خوردن غذاهای اسیدی بویژه نوشیدنی های گازدار باید اجتناب کنید.
3- غذاهای چرب
غذاهای چرب انقباضات روده را در مرحله هضم تحریک میکند، به صورتیکه یا عمل دفع را کند کرده و یبوست را تشدید میکند یا به حرکت عضلات سرعت بخشیده و منجر به اسهال میشود.
این تاثیر به نوع چربی مصرف شده و مستعد بودن شما به یبوست یا اسهال بستگی دارد. زمانیکه با مشکل هضم مواجه هستید غذاهای کم چرب در منوی غذایی تان قرار دهید و وعده های کوچک غذایی در طول روز میل نمایید تا فشار کمتری به معدهتان وارد شود. خوراکیهایی با چربی بالا همچون کره، بستنی، گوشت قرمز و پنیر را حداقل برای مدت کوتاهی مصرف نکنید.
4- غذاهای سرخ کرده
مساله سرخ کردنی ها مشابه غذاهای چرب است بدین صورت که به صورت هضم نشده در بدن حرکت کرده و منجر به اسهال می شوند یا به مدت طولانی در فرایند هضم مانده و احساس سیری و نفخ به ما می دهند. بسیاری از غذاهای سرخ شده فیبر پایینی داشته و برای هضم شدن به زمان بیشتری نیاز دارند. طبق گفته دانشمندان عقل سلیم می گوید اگر مشکل سوء هاضمه دارید از این غذاها دوری جویید چرا که آنها زمان خالی شدن معده را کند می کنند.
5- غذاهای فرآوری شده
اگر شما دچار یبوست می شوید، بایستی از غذاهای فرآوری شده اجتناب کنید زیرا این دسته از غذاها عاری از فیبر بوده و کنترل حرکات روده را با مشکل روبرو می کند.
غداهای فرآوری شده حاوی نگهدارنده و رنگ های مصنوعی بوده و تاثیراتشان بر آن دسته از افراد که به افزودنیها حساس می باشند واضحتر خواهد بود. لازم به ذکر است که غذاهای بسته بندی شده نیز حاوی لاکتوز است که باعث ایجاد گاز شده و ناراحتی های گوارشی ای را که با آن درگیر هستید، شدت می بخشد.
6- شیرین کننده های مصنوعی
شیرین کننده مصنوعی که احتمالا با مشکلات هضم در ارتباط است سوربیتال نامیده می شود که قند طبیعی در برخی میوه ها مثل آلو، سیب و هلو است. همچنین از آن برای شیرین کردن آدامس و غذاهای رژیمی استفاده می شود. اگر سوربیتال به روده برسد غالبا تولید گاز، ورم و اسهال می شود. کروسکی می گوید اگر شما مبتلا به اسهال می باشید برچسب روی مواد غذایی را بخوانید تا از سوربیتال اجتناب نمایید.
7- کافئین
کافئین حرکت روده را تحریک می کند و محتویات روده را سریع تر دفع می نماید، لذا مصرف بیش از حد آن میتواند منجر به اسهال شود. درصورت استفاده از قهوه بدون کافئین نیز باید دقت کنیم، زیرا این مواد نیز همچنان حاوی مقداری کافئین هستند. بهیاد داشته باشید که چای، نوشابه و شکلات دیگر منابع تامین کافئین بوده و تا زمان برطرف شدن مشکلات گوارشی باید کنار گذاشته شوند.
8- شکر یا نمک
بدن تعدیل را می پسندد و تمایلی به هضم غذاهای خیلی شیرین و خیلی شور ندارد. لذا زمانیکه بیمار هستید، بصورت طبیعی دوست دارید غذاهای زود هضم میل کنید.
سطح شکر بالا، بیمارانی را که حالت تهوع دارند را تحت تاثیر قرار می دهند. شیرینی جات می توانند عامل بسیاری بیماری های گوارشی همچون سوزش و رفلاکس معده نیز باشند.
9- غذاهای فاسد
بسیاری از غداهایی که در یخچال نگهداری می شوند می توانند فاسد شوند، برای مثال غذاهای تاریخ داری همچون تخم مرغ، محصولات لبنی و گوشت.
باکتری های مثل سالمونلا و ایکولای (E.coli) از گوشت خام به سبزیجات و میوه ها انتقال پیدا می کند. خوردن غذاهای مسموم می تواند باعث ایجاد مشکلات گوارشی و تشدید بیماری های موجود همچون اسهال و استفراغ شود.
کروسکی می گوید : آگاه به علائم مسمومیت غذایی باشید- درد عضله، خستگی و شکم درد- زیرا مسمویت غذایی می تواند زندگی شما را به خطر اندازد.
10- غذاهای ادویه دار
به گفته جونگ کیم مشاور تغذیه و متخصص خدمات حمایتی کیلینیکال تغذیه در بیمارستان دانشگاه پنسیلوانیا در فیلادلفیا، اگر تهوع، اسهال و استفراغ را تجربه کرده اید، از غذاهایی همچون غذاهای ادویه دار که سیستم گوارشتان را تحریک کند اجتناب خواهید کرد.
دکتر کروسکی می گوید غذاهای طعم دار به گونه باور نکردنیی متغیر هستند که گاهی هیچ تاثیری بر عده ای ندارند اما در بعضی دیگر موجب سوء هاضمه می شوند. به طور کلی اگر مشکل گوارشی دارید بایستی غذاهای بدون طعم را انتخاب کنید و اگر به ادویه جات حساسیت دارید از خوردنشان اجتناب کنید.
امیدواریم مطالب تهیه شده برای شما مفید بوده و با رعایت این موارد زندگی سالمی داشته باشید، نکته مهم این است که ما پیوسته در رستوران ارکیده، تلاش می کنیم که با تهیه مواد اولیه سالم و تازه و تهیه غذاهایی که برای سلامت شما مفید باشد، در کنار ایجاد لحظاتی شاد و خاطره انگیز، موجب بهتر شدن شرایط روحی، جسمی و گوارشی مشتریانمان گردیم.
تهیه انواع کباب ها و غذاهای سنتی ایرانی با رعایت تمامی اصول بهداشتی و نوشیدنی های سالم و مقوی، از برنامه های اصلی ما می باشد.