اکثر ما افرادی را میشناسیم که به یک ماده غذایی خاص حساسیت دارند و مصرف آن برایشان عواقبی را به دنبال دارد. ساختار تشکیل شده این خوراکیهای آلرژیزا به گونهای است که باعث ایجاد یکسری واکنشهای ایمنی در بدن میشود. با شناخت خوراکیهای آلرژیزا، نشانههای بروز حساسیت و… اطلاعات مفیدی در این رابطه به دست خواهید آورد تا در مواقع اضطراری بهترین عملکرد را داشته باشید. در ادامه با بلاگ ارکیده همراه باشید.
آلرژی یا حساسیت غذایی چیست؟
چیزی که بدن را در برابر انواع میکروب و ویروسها سالم نگه میدارد اقدامات گلبولهای سفید علیه این مهاجمان است که آنها را از بین برده و ایمنی بدن را تامین میکند. متاسفانه در بعضی موارد سیستم ایمنی بدن این حرکت دفاعی را در برابر مواد بیضرر مانند یک مولکول غذایی انجام میدهد و در ادامه موجب بروز عوارض و التهاباتی خواهد شد که به آن حساسیت غذایی میگویند.
خوراکیهای آلرژیزا کدامند
مواد غذایی زیادی در دنیا وجود دارند که هریک به نوبه خود میتوانند موجب بروز آلرژی شوند. در این بین تعدادی از این مواد غذایی حساسیت بیشتری ایجاد میکنند که در ادامه به معرفی آنها که جزو مهمترینشان نیز هستند، خواهیم پرداخت.
تخم مرغ
آلرژی به تخم مرغ در بسیاری از کودکان شایع بوده که معمولا با بالا رفتن سن آنها برطرف میشود. مواد غذایی که تخم مرغ هم در تهیه آن به کار رفته شده به میزان بسیار کمتری ممکن است ایجاد آلرژی کنند.
شیر گاو
شیر گاو معمولا در نوزادان وکودکان نوپا ایجاد آلرژی میکند و برای در امان ماندن از عوارض جانبی آن بهتر است هرگونه خوراکی و نوشیدنی تهیه شده با شیر گاو را مصرف نکنید.
سویا
آلرژی به سویا که بیشتر در کودکان شایع است با خارش و سوزن دهان همراه بوده که که معمولا با گذر زمان از بین رفته و درمان خواهد شد.
آجیل
گروهی از آجیلها مانند: گردو، بادام زمینی، پسته و… ممکن است در کودکان و گاهی افراد بزرگسال ایجاد آلرژی کند. در بین مغرهای خوراکی حساسیت به بادام زمینی در افراد شایعتر است.
گندم
حساسیت به گندم بعد از تخم مرغ و شیر گاو یکی از شایعترین انواع آلرژی غذایی در بین افراد است که در کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر دیده میشود. در دهههای اخیر حساسیت به گندم و گلوتن افزایش پیدا کرده است و شامل تمام مشتقاتی میشود که گندم و یا آرد گندم در آن به کار رفته شده باشد.
غذاهای دریایی
حساسیت به غذاهای دریایی مانند صدف، خرچنگ و… که در برخی افراد منجر به مسمومیت نیز میشود تنها با حذف آنها از برنامه غذایی درمان شده و راه حل دیگری ندارد.
سبزیجات
برخی سبزیجات مانند گوجه و بادمجان در افراد ایجاد حساسیت کرده و معمولا با ایجاد کهیر و خارش در سطح پوست همراه هستند. معمولا حساسیت به این گروه از مواد غذایی مقطعی بوده و با گذر زمان برطرف میشود.
نشانههای حساسیت غذایی کدامند
علایم خوراکیهای آلرژیزا در هر فرد متفاوت از دیگری بوده و ممکن بین واکنش شدید تا خفیف متغیر باشد. به طور کلی حساسیت غذایی ممکن است روی دستگاه تنفسی، پوست، دستگاه گوارش و… تاثیر بگذارد. رایجترین نشانههای حساسیت غذایی عبارتند از؛
- کهیر
- نفس تنگی
- تهوع و استفراغ
- دلپیچه و اسهال
- خارش دهان و گلو
- سرگیجه
- تورم زبان، گلو و یا سایر اعضای بدن
- گرفتگی بینی و عدم تنفس صحیح
حساسیت غذایی در چه افرادی بیشتر وجود دارد
حساسیت غذایی در کودکان و نوزادان شایعتر از افراد بزرگسال بوده و معمولا به مرور زمان و با رشد آنها از بین میرود. در موارد نادر ممکن است حساسیت غذایی که در افراد بزرگسال ایجاد شده تا آخر عمر همراه آنها باقی بماند. به هیچ عنوان نباید حساسیت غذایی را دست کم گرفت زیرا در مواردی ممکن است موجب مرگ افراد شود. از این رو بهتر است اگر به هر نوع ماده غذایی حساسیت دارید این موضوع را به اطرافیانتان اطلاع دهید تا از بروز هر گونه مشکلی پیشگیری کنید.
راههای درمان حساسیت غذایی کدامند
تا بحال درمان قطعی برای از بین بردن حساسیت غذایی کشف نشده و بهترین راه پرهیز از خوردن ماده غذایی است که افراد به آن حساسیت داشته و یا استفاده از داروهای ضد حساسیت تحت نظر پزشک متخصص آلرژی است.
- افرادی که حساسیت غذایی دارند حتما قبل از مصرف هرگونه خوراکی باید برچسب روی آن را مطالعه کنند تا در صورت استفاده از ماده غذایی که به آن آلرژی دارند از خوردن محصول غذایی بپرهیزند.
سخن پایانی
حساسیت به مواد غذایی موضوعی است که افراد زیادی را درگیر خود کرده اما معمولا مقطعی و سطحی است. با شناخت عوامل آلرژیزا و راهحل درمان آن میتوانید از بروز بسیاری از مشکلات برای این دسته از افراد جلوگیری کنید. امیدواریم با خوندن این مطلب اطلاعات لازم را کسب کرده باشید.